Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

1 Krön 4:10

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Jag läste en bok i somras som var mycket bra. Den heter Jabes bön och är skriven av en amerikansk pastor som heter Bruce Wilkinson. Jabes bön är väldigt uppbygglig och utmanande för ens kristna tro, så att man vill ta ett steg till.

Boken utgår från en vers i en av Bibelns mest anonyma böcker, Första Krönikeboken. I den boken är det i början bara en massa tråkiga uppräkningar av olika släkter: "Ashchur, Tekoas far, hade två hustrur, Hela och Naara. Naara födde honom Achussam, Hefer, Temni och achashtareerna. Dessa var Naaras söner. Helas söner var Seret, Sochar, Etnan och Kos. Kos blev far till Anuv och Hassoveva och stamfar till de släkter som härstammade från Acharchel, Harums son." (1 Krön 5-8)

Men mitt i allt detta kommer ett par korta verser om en man som tydligen var nåt alldeles extra. Så här står det: "Jabes hade högre anseende än sina bröder. Hans mor gav honom namnet Jabes, ”ty”, sade hon, ”jag födde honom med smärta”.

Okej, lite dålig start för grabben som alltså fick heta "Jag födde honom med smärta" – Jabes… men sen kommer det som är dagens guldkorn ur Bibeln, "Jabes bön", det som gjorde Jabes så speciell:

"Men Jabes åkallade Israels Gud: ”Välsigna mig och gör mitt område stort. Låt din hand stödja mig och befria mig från olycka och smärta.” Och Gud uppfyllde hans önskan." (1Krön 4:10)

I den här versen, i den här bönen ligger nåt som är otroligt utmanande, inte minst för att det står att Gud uppfyllde hans önskan. Det är alltså en bön som Gud längtar efter att få höra från oss. Det är så lätt att tänka att Gud inte vill välsigna oss, men det är alltså hans högsta önskan. Det är ingen självisk bön, som vi lätt kan inbilla oss, eftersom målet är att bli välsignad så att man kan dela med sig till andra. I den här boken finns en hel del exempel på hur människor, som gjort Jabes bön till sin bön, har fått uppleva fantastiska saker tillsammans med Gud.

Nu känns det som att jag, i stället för att försöka förklara de olika delarna i Jabes bön, ska be tillsammans med er utifrån den bön som Gud längtar efter att få höra.

Låt oss be:
Ja, Herre, välsigna mig, var med mig, gör mig öppen så att jag kan ta emot allt det goda du vill ge mig. Låt dina välsignelser flöda över, så att andra kan få del av det.

Gör mitt område stort, utvidga mitt område, hjälp mig att kunna växa som kristen och som människa. Hjälp mig att aldrig se mina begränsningar, utan bara möjligheter. Hjälp mig att kunna tänja på mina gränser, att aldrig vara nöjd med det jag har, utan ständigt vara hungrig på mer av livet tillsammans med dig.

Men var med mig, Herre, låt din hand stödja mig, var med mig i allt jag gör. Led mig och beskydda mig för allt ont. Jag behöver verkligen ditt stöd, jag känner mig ofta så svag i mig själv.

Befria mig från olycka och smärta. Du vet att det kan vara kämpigt att vara kristen, att bekänna att jag tror på dig, så bevara mig för allt ont, både till kropp, själ och ande.

Herre, hör min bön och uppfyll min önskan på samma sätt som du uppfyllde Jabes bön.
I Jesu namn. Amen.

Jag vill med dagens Guldkorn ur Bibeln utmana dig att be den här bönen regelbundet. Läs gärna boken!

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016