2:a söndagen efter Trettondedagen 2021

Covid-19-andakt i Ålidhemskyrkan
17 januari 2021
Tema: Livets källa


Jag tror att den Helige Ande ofta börjar i vår längtan, att han skapar en längtan i oss, i vårt inre, skapar en längtan efter nåt mer, skapar en längtan efter nåt nytt.

När denna längtan växer sig starkare kanske denna längtan kallas för törst. Det står i Psaltaren 42:2-3: ”Som hjorten längtar till bäckens vatten, så längtar jag till dig, o Gud. Jag törstar efter Gud, efter den levande Guden.”

Så känner jag många gånger. Jag längtar, jag törstar efter Gud, efter den levande Guden – och jag vet och förstår att det är den Helige Ande som skapat denna törst i mitt inre.

Gud, du är min Gud, tidigt om morgonen söker jag dig. Min själ törstar efter dig, min kropp längtar efter dig i ett torrt land som försmäktar utan vatten” (Ps 63:2 Sv Folkbibeln)

Jag tror inte det är nån slump att det allra första numret av tidskriften Pilgrim hade namnet ”Salig är törsten”. Där skriver Wilfred Stinissen bland annat: ”Det som gör människan till människa är törsten. Att sluta törsta är att dö. Att gå djupare i sin törst är att få liv – i överflöd. ”

På högtidens sista och största dag ställde sig Jesus och ropade: ”Är någon törstig, så kom till mig och drick. Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten, som skriften säger.” (Joh 7:37-38)

Tänk att vara ute på vandring och så kommer man till en fjällbäck med friskt, härligt porlande vatten. Tänk att få böja sig ner och dricka av vattnet som kommer direkt från källan.

Tänk att få komma till Jesus, källan med det levande vattnet. Jesus säger till kvinnan vid Sykars brunn: ”Den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv.” (Joh 4:14)

Ibland kan jag tänka och känna: Varför känner jag inte denna längtan, denna törst, varje dag? Så tänkte jag nu på morgonen när jag satt och förberedde mig. Nog tar jag nån slurk varje dag, men varför känner jag inte den djupaste törsten varje dag? Men det var som att Jesus sa till mig: ”Oroa dig inte över det. Det är nu du är törstig. Kom till mig och drick”.

Ja, jag är så törstig. Och så får jag komma till Jesus, till källan med det levande vattnet, böja mig ner och dricka mig otörstig och känna hur det levande vattnet fyller mig och ger mig liv på nytt.

Jag hör Psaltarens ord ”Herren är min herde, Mig skall inget fattas. Han låter mig vila på gröna ängar. Han för mig till vatten där jag finner ro. Han vederkvicker min själ… ”

Ja, det är så Herren vederkvicker min själ och låter mig få liv på nytt… och jag hör – av någon anledning – uppmaningen från Bellmans visa: ”Vila vid denna källa!” Stanna här, vila och drick dig otörstig med vattnet som ger dig liv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.