Jesu sju ord på korset [#1]

Ålidhems församling lägger från och med idag och sju dagar framåt ut musikandakter på vår YouTubekanal. Temat är Jesu sju ord på korset. Det blir några tänkvärda ord från mig och musik från församlingens musiker. Deras musikval blir sannolikt mest åt det klassiska hållet, garanterat väl värt att lyssna på. Dagens musikandakt kan du hitta här.

Jag kände att jag ville dela med mig av mina texter här, men samtidigt komplettera andakten med att länka till sån musik som ligger mig något närmare hjärtat och som jag tror kan bredda bilden och förståelsen av Jesu sju ord på korset.


1. ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.”
(Luk 23:34)

När Jesus hade blivit uppspikad på korset sa han: ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör!

Vem förstod vidden av det som skedde? Det var en oskyldig man de korsfäste. Men Jesus lät det ske, för han hade ett mål med det han gjorde. Jesus hade sitt uppdrag för ögonen; att frälsa världen, att försona världen med Gud, att ge oss den djupaste förlåtelsen som är möjlig. ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör!”

Vilken tröst det är! Vi känner oss själva, åtminstone om vi ärligt rannsakar oss. Ändå ser vi inte vårt allra smutsigaste inre. Vi vet att vissa av våra handlingar är beräknande, så fyllda av själviskhet. Men vissa av våra handlingar är vi omedvetna om. Vi inser inte vilken stor skada vi gör. Vi har del i världens bortvändhet från Gud och vi inser det inte. Vi lever i mörker eller halvskugga, men vi har vant oss vid det. Vi kanske till och med tycker det är skönt.

Jesus kommer som ljuset. Ljuset avslöjar det som är dolt i mörkret. Mörkrets makter och de spelpjäser som användes vid långfredagens drama tålde inte detta ljus – kanske inte heller du och jag. Vi har del i att Jesus korsfästes. Det var du och jag som höll i spikarna och hammaren. Herre, förbarma dig över mig!

Men Jesus säger: ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör”.

Jesu första ord på korset påminner oss om att det finns förlåtelse för dig vid korset!

Bön
Tack Jesus för att du gav ditt liv på korset. Tack för den förlåtelse du ger oss varje dag i våra liv, en förlåtelse på djupet. Låt oss nu få leva tillsammans med dig i förlåtelsens verklighet, i uppståndelsen och ljuset. Amen.

Musik
”Forgive Them Father” – Lauryn Hill feat. Shelly Thunder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.