Fastlagssöndagen 2021

Gudstjänst Carlskyrkan
14 februari 2021
Tema: Kärlekens väg
1:a årgången
Text: Luk 18:31-43

Liveinspelning från Carlskyrkans YouTubekanal


Jag har fått ett brev, där det står på utsidan: Till alla er som firar gudstjänst i Carlskyrkan eller där hemma. Jag öppnar det… ååå… det är faktiskt ett Alla Hjärtans Dag-kort. Det står så här: ”Jag vet att ni firar Alla Hjärtans Dag idag, men jag vill påminna er om att jag faktiskt älskar er lika mycket varenda dag”. Undertecknat Gud

Och så ett stort hjärta.

Men inte bara det. Det är ett kors där också.

Hjärtat är vår främsta symbol för kärleken. Guds främsta symbol för kärleken är korset. Fast det är ju förstås så mycket mer än en symbol. Det var ju på korset som ”Gud bevisar sin kärlek till oss, genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare” (Rom 5:8), som Paulus skriver i Romarbrevet.

Det stannar alltså inte vid ett fint och välment kort på Alla Hjärtans Dag. Nej, Gud blev människa för kärlekens skull – och genom allt som Jesus gjort för oss visar han sin kärlek, i ord och handling.

Vi kan fråga Jesus hur mycket han älskar oss – och han svarar ”Så här mycket” *sträcker ut armarna åt sidorna*.

Ja, Jesus visar sin kärlek på så många sätt, från smått – till stort, från mötet med den enskilda lilla människan, typ den blinde mannen vid vägkanten – till hela mänskligheten, från Bibelns tid – ända till idag. Samma löfte gäller oss, samma kärlek gäller oss: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under, utan ha evigt liv.”

I dagens text möter vi den blinde mannen som sitter vid vägkanten. ”Jesus, Davids Son, förbarma dig över mig”, ropar han när han förstår att Jesus är i närheten. ”Herre, förbarma dig. Hjälp mig”.

Vad gör Jesus då? Går han förbi som vi ofta gör när vi ser en tiggare som sitter utanför Ica? Nej, Jesus går aldrig förbi någon enda – och det innebär att han inte heller går förbi dig eller mig, när vi ropar på Jesus. Nej, som det står i Bibeln på flera ställen ”Var och en som åkallar Herrens namn skall bli räddad.” (Rom 10:13 m fl)

Nej, Jesus går aldrig förbi en människa som längtar, som av hjärtat ropar efter honom. Hans kärlek är för stark för det. Han har för varmt hjärta.

Vad vill du att jag ska göra för dig?” frågar Jesus den blinde mannen vid vägkanten och han ställer samma fråga till dig: ”Vad vill du att jag ska göra för dig?

Den frågan öppnar upp för ett möte på djupet med dig. För vad behöver du längst innerst inne? Den blinde mannen ville förstås ha sin syn tillbaka, för dig är det antagligen nåt annat och ju mer du tänkt på frågan, desto mer nyanserat blir sannolikt ditt svar. Det är i alla fall en fråga som jag tror kan kräva lite eftertanke innan man svarar.

Vi sjöng nyss en psalm, psalm 738, som jag tror kan hjälpa oss i våra tankar och våra böner. I fyra verser lyfter den fram fyra delar som jag är säker på att vi som kyrka och som enskilda behöver och som kan få bli vårt svar på Jesu fråga, frågan som alltså löd: ”Vad vil du att jag ska göra för dig?

Vi behöver försoning, frihet, gemenskap och himmelen. Det är i alla fall en del av det som vi erbjuds när vi går med Jesus på väg upp mot Jerusalem

Resten av min predikan kommer att ta upp dessa fyra delar: försoning, frihet, gemenskap och himmelen.

För det första: Försoning

”Herre, du vandrar försoningens väg”, säger psalmen. Det var Jesu främsta uppdrag: att själv bli försoningsoffret som öppnade vägen till Guds famn. Som Paulus skriver: ”Gud försonade hela världen med sig genom Kristus” (2 Kor 5:19a)

Det är målet för vandringen upp mot Jerusalem: försoningen med Gud själv när vi omfamnas vid korset. 

Vad vill du att jag ska göra för dig?” frågar Jesus. ”Herre, förlåt mig för att jag så ofta går min egen väg, bort från dig. Hjälp mig att följa dig och själv kunna öppna upp för försoning med andra människor”.

Visa oss vägen, försoningens Herre. Ge oss nu viljan att gå den.

För det andra: Frihet

”Herre, du visar oss frihetens väg”, säger psalmen. Den blinde mannen fick bokstavligen ta emot friheten från Jesus, när han började kunna se igen. För oss kanske det handlar lika mycket om att få öppnade ögon för vad Jesus faktiskt har gjort för oss och de möjligheter som finns för oss.

Det står i Hebreerbrevet: ”Och med sitt eget blod, inte med blod av bockar och kalvar, har han en gång för alla trätt in i helgedomen och vunnit befrielse åt oss för evigt.” (Hebr 9:12)

Det finns inte längre nåt som ska binda oss för evigt. Ingenting. Jesu död på korset befriar oss, räddar oss, till ett liv i frihet.

Vad vill du att jag ska göra för dig?” frågar Jesus. ”Herre, gör så att jag kan se. Gör mig fri från allt som binder mig och hindrar mig att ta emot allt det goda du vill ge. Hjälp mig också att kunna befria andra”.

Visa oss vägen, du frihetens Herre. Ge oss nu viljan att gå den.

För det tredje: Gemenskap

”Herre, du vandrar gemenskapens väg”, säger psalmen. Jesus har slagit följe med oss på livets väg. Han vet vad det är att vara människa. Han känner dig och vet vad du brottas med. Han går vid din sida för att dela ditt liv, för att hjälpa dig, för att bära dina bördor, för att dela med sig av det goda han har med sig i form av välsignelser, uppmuntran och glädje, upplevelser och vägledning genom livet,

Johannes skriver i inledningen till sitt första brev: ”Det vi har sett och hört förkunnar vi för er, för att också ni skall vara med i vår gemenskap, som är en gemenskap med Fadern och hans son Jesus Kristus. Detta skriver vi för att vår glädje skall bli fullkomlig.” (1 Joh 1:3-4)

Vad vill du att jag ska göra för dig?” frågar Jesus. ”Herre, jag är så ensam. Jag längtar efter gemenskap med dig. Var nära mig, särskilt när jag har det som jobbigast. Hjälp mig att kunna dela denna gemenskap med andra”.

Visa oss vägen, gemenskapens Herre. Ge oss nu viljan att gå den.

För det fjärde: Himmelen

”Herre, du visar oss himmelens väg”, säger psalmen. Ja, Jesus själv säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig” (Joh 14:6)

Himmelen är det yttersta målet med vår vandring genom livet. Det är platsen som Jesus har förberett för oss. Det är där vi får vila ut. Men redan här och nu får vi del av himmelrikets välsignelser. Redan nu vill Jesus att vi ska få en försmak av himmelen, att vi får leva i försoning med honom, i den frihet han ger, i den gemenskap han erbjuder oss.

Vad vill du att jag ska göra för dig?” frågar Jesus. ”Herre, låt mig få del av himmelrikets välsignelser. Låt mig få se glimtar av ditt rike, få leva i försoning, frihet och gemenskap med dig och hjälp mig att själv få vara din utsträckta hand här i världen”.

Visa oss vägen, du himmelens Herre. Ge oss nu viljan att gå den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.