Jesu sju ord på korset [#3]

Ålidhems församling lägger under sju dagar ut musikandakter på vår YouTubekanal. Temat är Jesu sju ord på korset. Det blir några tänkvärda ord från mig och musik från församlingens musiker. Dagens musikandakt kan du hitta här.

Jag kände att jag ville dela med mig av mina texter här, men samtidigt komplettera andakten med att länka till annan sorts musik som kanske ligger mig något närmare hjärtat och som jag tror kan bredda bilden och förståelsen av Jesu sju ord på korset.


3. ”Kvinna, där är din son.” ”Där är din mor.”
(Joh 19:26-27)

Jesus ser sin mor stå nedanför korset och Johannes, den lärjunge som han älskade, står bredvid henne. Här ser vi Jesu stora omsorg om sina närmaste. Inte ens när han lider på korset glömmer han bort sina närmaste. ”Kvinna, där är din son”, säger han. Och till Johannes, den lärjunge han älskade, säger han: ”Där är din mor”.

Men varför säger han inte ”Mamma” till Maria? Kanske är det för att säga: ”Se mig inte längre som din son, det blir för smärtsamt för dig. Kom ihåg varför du födde mig till världen, se mig som den jag är: Guds son, världens Frälsare, din frälsare. Det finns en djupare mening. Jag kommer alltid vara med dig, men Johannes, som jag verkligen litar på, han ska ta hand om dig med allt praktiskt. Du behöver inte vara orolig”.

Vilken tröst det är! På samma sätt har Jesus omsorg om oss. Jesus glömmer inte bort oss i vår nöd. Vår längtan efter kärlek och omsorg är nog vårt allra största behov som människor. Jesus ser oss och känner oss, och månar om att vi ska ha det bra. Han ger oss det yttersta beviset på sin kärlek när han ger sitt liv för oss, men han uppmanar oss samtidigt att ta hand om varann. Jesus säger ju: ”Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra.” (Joh 13:34)

Jesu tredje ord på korset påminner oss om att det finns kärlek och omsorg för dig vid korset.

Bön
Tack Jesus för att du gav ditt liv på korset. Tack för den kärlek och omsorg du visar oss varje dag i våra liv. Låt oss nu få leva tillsammans med dig i kärlekens verklighet, i uppståndelsen och ljuset. Amen.

Musik
”Mary Did You Know” – Pentatonix
(Den är väl egentligen en julsång, men passar så bra även i detta sammanhang)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.